Inzet ervaringsdeskundigheid

EPO: De ervaringsdeskundige praktijkondersteuner voor Zeist Noord

Voor wie ?
De ervaringsdeskundige praktijkondersteuner werkt samen met de huisartsen voor iedereen met een psychische kwetsbaarheid in Zeist noord. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan problemen met angst en paniek, isolement/eenzaamheid, problemen in uw gezin, verslavingen, onbegrip bij hulpverleners voor uw culturele achtergrond of uw geloof, of problemen om goede hulp te vinden.
Kom gerust eens langs op een van de inloopspreekuren. Dan gaan we samen bespreken waar uw behoeftes en wensen liggen en wat echt nodig is om uw doel te bereiken en uzelf weer te hervinden.

Wat kunt u verwachten van een ervaringsdeskundige?
De ervaringsdeskundige praktijkondersteuner kijkt niet naar iemands diagnose of label. Het is ook geen genezer of dokter. Na een eerste kennismakingsgesprek proberen we samen te verhelderen wat u in uw dagelijkse leven dwars zit. De praktijkondersteuner helpt daar op een goede manier mee om te gaan, biedt een luisterend oor, geeft tips en advies en neemt echt de tijd, zonder gehaast, en van mens tot mens. Behalve Nederlands spreekt de ervaringsdeskundige praktijkondersteuner Berbers en Arabisch.
Door de samenwerking met hulpverleners en door eigen levenservaringen  en vaardigheden, kan hij de weg die u moet lopen makkelijker maken en onnodig lijden verlichten. Hij kan uw gevoelens en situatie ook verwoorden richting hulpverleners en zo de communicatie tussen patiënten en hulpverleners verbeteren.
Hij werkt volgens dezelfde regels waaraan ook hulpverleners zich moeten houden wat betreft geheimhouding  en vertrouwelijkheid. Hij werkt alleen maar met uw toestemming. Uw verhaal is in veilige en vertrouwde handen en wordt alleen met anderen gedeeld als u daarvoor toestemming heeft gegeven.

Wat is een ervaringsdeskundige?
Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf veel heeft meegemaakt: een leven met beperkingen, tegenslagen, ziekte of verslaving en de ontwrichtende gebeurtenissen die daaruit voortvloeien. Hij heeft vanuit eigen kracht en een herstelproces geleerd daarmee te leven. Ervaringsdeskundigen worden steeds vaker ingezet in de (gezondheids)zorg. Vanwege hun ervaring hebben ervaringsdeskundigen extra begrip voor iemand die met problemen worstelt en weet hij/zij precies hoe die persoon zich voelt. Hij herkent de problemen waarmee iemand te maken heeft, kan de gevoelens verwoorden en samen kijken naar wensen, behoeften en passende oplossingen. Een ervaringsdeskundige heeft een vergelijkbare strijd gevoerd en vanuit die ervaring kan hij functioneren als een reisgids die advies en tips geeft, een luisterend oor biedt en echt naar de persoon luistert. Hij geeft de cliënt de leiding terug en helpt waar dat nodig is. In de regel zijn ze daarin ook extra getraind.

Heeft u behoefte aan een luisterend oor, een steuntje in de rug of een lotgenoot om contact mee te hebben?

Meld u dan aan bij de cliëntondersteuner. Naast de cliëntondersteuner werken er binnen het Steunpunt GGZ Zeist ook ervaringsdeskundigen. Dat zijn mensen die zelf psychiatrische problemen hebben gehad of ervaring hebben met mensen met psychiatrische problematiek. En vanuit die ervaring anderen kunnen ondersteunen. Het zijn geen hulpverleners. Ervaringsdeskundigen kunnen samen met u op zoek gaan naar een nieuw perspectief, helpen bij het schrijven van een brief, het sorteren van uw administratie of gewoon even een kop koffie drinken en uw hart luchten. Wij zoeken een ervaringsdeskundige die bij u past. Zelf actief worden! Wij zijn op zoek naar vrijwilligers en ervaringsdeskundigen! Wilt u zelf actief worden als vrijwilliger of ervaringsdeskundige? En u wilt iets betekenen voor anderen, neem dan contact op met de cliëntondersteuner.

Contactgegevens

Steunpunt GGZ Zeist
Laan van Vollenhove 12-E
3706 AA Zeist

Cliëntondersteuning: Zineb Arab:
06 - 49 20 60 80
z.arab@ggzutrecht.nl
 zeist.steunpuntggz.nl

 Praktijkondersteuner Zeist Noord: Hamid el Manssouri
06 - 19 39 43 24
h.elmanssouri@ggzutrecht.nl
zeist.steunpuntggz.nl

Nieuws / Agenda

03

mei

Zeist: 4 mei 2017 herdenking vergeten slachtoffers psychiatrie

Op 4 mei  worden in Zeist bij de jaarlijkse herdenking. Lees meer

15

maart

Vervanging Zineb Arab

Van maart tot juli 2017 is Zineb Arab met zwangerschapsverlof. Zij. Lees meer

06

september

Geen inloopspreekuur 12 en 19 september

Maandag 12 en 19 september is er geen inloopspreekuur in. Lees meer

05

juni

Elley, de app voor slachtoffers van stalking

Onder het motto 'Delen is helen' presenteerden drie studenten van. Lees meer

Social Media